Bilogorska konjička staza jedina je certificirana konjička staza u Hrvatskoj koja nudi 90 kilometara jahačkog ali i gastronomskog užitka. Na stazi se nalaze 24 mjesta na kojim se gosti mogu okrijepiti, kušati specijalitete bilogorskog kraja i uživati u prekrasnoj prirodi. I sve to po vodstvom 22 certificirana turistička vodiča.

-Iako je koronavirus donio goleme probleme turističkom sektoru odlučili smo baš u ovo vrijeme predstaviti našu Bilogorsku konjičku stazu i pokazati da turizam može funkcionirati na razne načine. Moramo se pomiriti s time da je vrijeme dolazaka autobusa i velikih grupa vjerojatno prošlo i moramo se okrenuti manjim grupama gostiju kao što je to u konjičkom turizmu. Imao i dostatne smještajne kapacitete jer naši OPG i izletišta mogu primiti od 6 do 10 osoba, a to je optimalni broj mjesta za ovakvu u konjičku stazu- kaže Ana Kelek direktorica TZ Bilogora Bjelovar. Program je počeo na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči, gdje je uz ponudu proizvoda lokalnih OPG-a serviran i Bilogorski doručak, nakon čega se preko Šandrovca jahalo do 11 kilometara udaljenog OPG-a Na malenom brijegu u Ribnjačkoj gdje je uz ručak održan i okrugli stol o konjičkom turizmu.

-Stazu smo certificirali 2016. godine uz pomoć naših prijatelja iz Engea Italije i ona polazi kroz devet općina Bjelovarsko -bilogorske i dijelovima tri okolne županije. Certificiranje traži dosta planiranja jer staza treba ići daleko od naselja, uz vodotokove ali mora imati punktove gdje se mogu nahraniti konji, ali naravno okrijepiti i jahači. Osim toga poželjno je da na trasi postoje i sakralni objekti, muzeji ili druga zanimljiva mjesta koja se mogu obići- pojašnjava Ivica Pirin predsjednik Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Engea Hrvatska. Naravno da ne morate doći sa svojim konjem, čak ne morate ni biti iskusan jahač da biste uživali u Bilogorskoj konjičkog stazi. Udruga Konji gizdavi i OPG-i koji u ponudi imaju i jahanje za sve se mogu pobrinuti.

-Prije svega želim reći da su nam svi gosti dobro došli. Imamo program jahanja za početnike, pa sve do višednevnih tura za iskusne jahače. Bilogora nudi prekrasne krajolike, domaću hranu, razne kulturne znamenitosti i zaista je poseban doživljaj sve to istražiti na konju. Mi se oslanjamo i računamo na manje grupe turista s obzirom na smještajne kapacitete i činjenicu da u okolici nema velikih resorta gdje bi gosti boravili duže i kod nas dolazili samo na izlet- kazao je Vladimir Vlajinić, turistički vodič i nositelj OPG-a Na malenom brijegu. (dv)