Iz Velike Pisanice kod Bjelovara dolazi novi vrhunski proizvod koji popularno možemo nazvati bilogorski jeger. Riječ je o biljnom likeru koji proizvodi tamošnji obrta Aro čiji je voditelj Fredi Pali temeljnu proizvodnju aronije u nekoliko godina proširio raznim sokovima,vrhunskim rakijam te džemovima. No, liker nazvan Jegaro je vrhunac ponude.

-Ime koje smo mu dali je poveznica imena samog obrta i jegera kao pića koje je svima prepoznatljivo. Temelj je vrhunska rakija od jabuke u koju se potom dodaje eliksir od 54 trave koje rastu na Bilogori i po tome je ovo autohtoni proizvod. Recept je naravno tajna, a za naše su ga potrebe osmislili vrhunski travari s ovog područja koji najbolje poznaju sve što priroda nudi – kaže Fredi Pali dok kušamo Jegaro koji je bojom i okusom odmaknut od ostalih jegera. Na prvu djeluje poprilično ”jak” ali sastojci su zapravo umjereni.

-Htjeli smo odmak od klasične crne boje i slatkastog okusa i on je bojom više okrenut konjaku. No, postotak alkohola je tek 20 posto i treba ga probati da bi se dobio pravi dojam. Za proizvodnju prvih količina Jegara nam je trebalo godinu dana i toliko je vremena potrebno da bude spreman za tržište. Planiramo ići i na dodatno oplemenjivanje pa će određene količine Jegara još godinu dana odležati u hrastovim bačvama kako bi mu još poboljšali svojstva- ističe Fredi Pali. Turisti koji obilaze vinske ceste, ciklostaze ili konjičke rute uvijek vole propati nešto novo, drugačije i autohtono. Liker Jegaro proizveden iz pomoć ”starinskog” poznavanja prirode, vrhunskog voća i moderne opreme zasigurno zaslužuje mjesto u svakoj turističkoj ponudi.(dv)