Unatoč izvanrednim epidemiološkim okolnostima i ove je godine uspješno organizirana jedinstvena modna revija ”Ljepota majčinstva”. Nakon Bjelovara, Daruvara i Osijeka, manifestacija je ove godine po prvi puta održana i u Zagrebu, i to u sklopu projekta ”Ljepota obitelji” koje su podržali Središnji državni ured za demografiju i mlade te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Inicijatorica ”Ljepote majčinstva” je pedijatrica Marija Čatipović, predsjednica Udruge Za zdravo i sretno djetinjstvo, uz koju je glavni organizator manifestacije Alfa radio, radio središnje Hrvatske. Glavni cilj projekta je promocija dojenja i majčinstva pa na revijama sudjeluju majke koje su isključivo dojile svoje mališane prvih 6 mjeseci, u skladu s preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a upravo im njihova djeca i čine društvo na ovoj jedinstvenoj modnoj pisti.

 

Na snimanju zagrebačkog izdanja ”Ljepota majčinstva” u Muzeju suvremene umjetnosti nastupilo je 20 majki s mališanima, a cjelokupni event može se pogledati na Međunarodni dan dječjih prava, 20. studenoga, od 18 sati, na YouTube kanalu Alfa radija. Link je: https://youtu.be/ORTjyrBRjmQ

-Osim same ljepote žene i majke, ”Ljepota majčinstva” podrazumijeva i majčinu ljubav, brigu i pažnju, sve neprospavane noći, sve ono što majka daje svom djetetu. A daje, zapravo, cijelu sebe, pa i više od toga, jer žena tek kad postane majka iz sebe izvlači snagu za koju nije ni znala da je posjeduje- kaže dr. Marija Čatipović.

-Mislim da je tema majčinstva jako važna, ne zato što smatram da bi sve žene trebale postati majke, već zato što vjerujem da se uloga majke mora još više cijeniti u društvu. Ona je jako zahtjevna i izazovna u današnje vrijeme, a ženama se nameću ogromna očekivanja. O tim se problemima treba govoriti- napomenula je Anja Alavanja Rimac, jedna od sudionica.

Uloga majke zasjenila je sve drugo u mojem životu, poput zanimanja, posla i sličnog. Majčinstvo mi je iz korijena promijenilo poglede na život. Ja sam majka koja je doslovno sve podredila svom djetetu, a na kraju krajeva, ništa me nije tako ispunilo kao biti majka i zato sam toliko tome posvećena- kazala je Neda Parmać.

U sklopu projekta u prosincu će biti tiskana i publikacija ‘Ljepota majčinstva’, u kojoj će biti objavljene fotografije svih majki i mališana koji su sudjelovali u ovom projektu.

– Sretno smo što ni ove izvanredne epidemiološke prilike nisu zaustavile projekt koji već petu godinu provodimo u više hrvatskih gradova, ove godine po prvi puta i u Zagrebu. Iako je organizacija bila izazovna, uspjeli smo realizirati planirano. Snimanje i postavljanje revije online zapravo ima jednu prednost u odnosu na ranija izdanja, koja smo provodili uživo, a to je da će ‘Ljepota majčinstva’ sada biti dostupna još širem krugu ljudi putem društvenih mreža – zaključila je Danijela Vusić, organizatorica, direktorica Alfa radija. (Bjlive)