Jedna šivaća mašina, mali balkončić u stanu preuređen u ured i prije dvije godine Bjelovarčanka Ljubica Barešić je krenula u svoju obrtničku avanturu i otvorila Moje rukotvorine.

– Po struci sam tekstilni tehničar ali za rad na velikim strojevima, tepisima i slično, no oduvijek sam imala želju stvarati nešto svojim rukama više nego što to stroj može napraviti. Od majke sam naslijedila ovu više od trideset godina staru šivaću mašinu, sama naučila na njoj raditi i počela s poslom. Kad vidim neku tkaninu odmah imam ideju što bih lijepo od nje mogla napraviti. Pletem vijence od šiba koje sama i uz pomoć obitelji siječem u prirodi, dekoriram ih morskim motivima, za božićne i uskrsne ukrase, za proljetni ugođaj. Sobovi, brodice, ptičice, mogućnosti i kombinacija su beskrajne. Sve je isključivo ručni rad, unikati koje sama osmišljavam-priča Ljubica za koju je ovo veliko zadovoljstvo i ljubav i stoga ga ne gleda isključivo kao dodatni posao.

– Ja sam u radnom odnosu i ovo mi je dodatna djelatnost pa stoga postoje ograničenja koliko se može napraviti. Radim isključivo po narudžbi i sve prodajem s kućnog praga i preko društvenih mreža. A bilo ih odasvud, primjerice s Kariba za poklon galeriju koji tamo drži jedna Hrvatica, za cvjećarnu u Rijeci, no najviše radim za kućanstva razne vijence i ukrase za borove- kaže Ljubica Barešić.

Kako su Moje rukotvorine još uvijek dodatna djelatnost logično je pitanje može li obrt postati jedini posao. Dalo bi se samo od toga živjeti, no u tom slučaju bih morala zaposliti još nekoga kako bi se mogle odraditi neke veće narudžbe. Primjerice, dobila sam jedan ugovor s velikom trgovinom za 1000 ukrasa i samo uz pomoć obitelji u mjesec dana smo uspjeli sve izraditi ali doslovce je bilo od jutra do sutra. Takav tempo uz stalni posao se ipak ne može izdržati. Ja sam do sada jako zadovoljna interesom i prodajom i ako tako ostane u stanju sam dati otkaz na stalnom poslu i posvetiti se obrtu- zaključuje Ljubica Barešić koju u dvije godine nikada nije doživjela reklamaciju na kvalitetu rada i izgled ukrasa koje klijenti zapravo prvi put vide kada im stigne dostava. (dv)