Predstavnici Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ na čelu s predsjednicom Dijanom Katicom imali su terensko ocjenjivanje destinacija koje je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar kandidirala za prestižnu turističku nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koja se dodjeljuje u sedam kategorija.

Ove godine prijavljene su tri destinacije. U kategoriji Turistička seljačka gospodarstva kandidiran je OPG Rebić iz Velikog Trojstva koje se bavi proizvodnjom kobiljeg mlijeka te njegovom preradom u najkvalitetnije kozmetičke proizvode. Uz to organiziraju škole jahanja te boravak na svojem gospodarstvu. Za nagradu u kategoriji Aktivni turistički sadržaj u ruralnom prostoru kandidirana je „Bilogorska konjička staza“ za čije su licenciranje i ostvarenje najzaslužniji članovi ENGEA Hrvatska čije je sjedište u Velikom Trojstvu. Zahvaljujući njima projekt konjičkih staza i certificiranje konjičkih vodiča širi se po ostalim regijama Hrvatske. Kako je Bilogora poznata po kvalitetnoj hrani i dobrim domaćinima, tada se među nominiranima zasluženo našlo Seljačko domaćinstvo Mihoci – Izletište „Vrata Bilogore“ u kategoriji Tradicijske (ruralne) gastronomije. Kušati domaći špek, sir i vrhnje. Uživati u specifičnom okusu sira Bjelovarski kvargl koji je prošle godine postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europi ili se samo prepustiti ljepotama prirode i prelijepim vidicima koji se pružaju sve do Julijskih Alpa. To su samo neki od posebnosti koje ima ovo izletište.

– Prilikom odabira destinacija koje ćemo kandidirati vođeni smo bili inovativnošću i stalnom posvećenosti na podizanju kvalitete i ponude. Znamo kako je iza nas jedna izazovna godina, a sve više naznaka imamo kako će i ova godina nažalost ići u tom pravcu. Kad znamo kako je potrebno znatno više truda uložiti u kontinentalni turizam, tada dobivanje neke od nagrada može biti samo dodatni poticaj i ohrabrenje za stvaranje jedne lijepe, naše, bilogorske turističke priče – pojasnila je direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ izjavila je kako je zadovoljna trudom i radom koji su kandidati pokazali, a posebno je veseli vidjeti mlade koji se odluče baviti turizmom i u njemu pronalaze ne samo posao, već i ljubav. Dijana Katica rekla je kako će turistički sektor trebati godine za oporavak.

– Teško da će išta više biti isto kako je bilo. Opravak će trajati najmanje pet godina. No, iz pandemije smo vjerujem puno toga naučili. Ono najvažnije je da su domaći turisti ponovno otkrili ljepote svoje zemlje. Od toga koristi imamo svi kao društvo, a posebno oni koji se turizmom bave te će to vjerujem ipak olakšati ova izazovna vremena – zaključila je Katica.

Nakon terenskog rada po cijeloj Hrvatskoj, u Zagrebu će se sastati ocjenjivački sud i odabrati nagrađene, a dodjela nagrada bit će organizirana u najpovoljnijem epidemiološkom trenutku. (via.hr)