Nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija na Javni poziv Ministarstva turizma i sporta prijavila 4. fazu razvoja cikloturizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno sufinanciranje izrade idejnog projekta izgradnje cikloturističke rute u koridoru nekadašnje pruge Bjelovar-Garešnica, stigla je Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava. Na trasi dugoj 76,3 kilometra uredila bi se staza s odvojcima za Banovu Jarugu i Grubišno Polje uz popratne ugostiteljske i turističke sadržaje. Riječ je o projektu vrijednom 402 tisuće kuna. Osim izrade idejnog građevinskog projekta izgradnje cikloturističke rute projektom bi se obuhvatile i izrade prometnih elaborata trasiranja i označavnje ruta „Kapelska-Plavnička ruta“, „Zrinska ruta“ te „Spring route Daruvar-Sirač“, a izradili bi se i biciklistički znakovi za označavanje navedenih ruta. Ministarstvo turizma i spora je izdvojilo 289 tisuća kuna, a ostatak će osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Biciklom na kupanje na naše bazene u Velikom Grđevcu iz Bjelovara ili Garešnice, u usput uživanje u prirodi i našoj ostaloj ponudi? To je svakako odličan projekt i za našu općinu donosi nove mogućnosti- kaže Tomislav Pavlečić, načelnik Općine Veliki Grđevac koja je otprilike na pola puta između Bjelovara i Garešnice, i koja puno ulaže u turizam kroz Kulturni centar Mato Lovrak. Za sve koji uživaju u vožnji biciklom izgradnja ovakve staze ima i jednu veliku prednost koju druge staze nemaju.

-To je naravno sigurnost jer tu neće biti prometa, samo bicikli, jako dugačka ruta i lijepa priroda, a staza nova i ugodna za vožnju. Jedva čekam da se izgradi. Ovakva staza postoji samo u Istri, koja je jako daleko otišla u razvoju cikloturizma i lijepo je da su nam uzor najbolji od kojih smo i puno naučili – kaže biciklistkinja Silvija Kolarić. Bjelovarsko-bilogorska županija se inače može pohvaliti sa više od 400 kilometara cikloturističkih staza i ruta županijskog i međunarodnog značaja, i u dosadašnje tri faze razvoja projekta cikloturizma Bjelovarsko-bilogorska županija uložila oko 1.5 milijuna kuna osiguravši sredstva iz Ministarstva turizma te vlastita sredstva.

-Kada smo krenuli 2017. nije bilo gotovo ničega, a sada su tu uređeni punktovi za servis, informativne table, odmorišta, izrađena je aplikacija o dostupnim stazama, obučeni vodiči za cikloturizam, krenula je kategorizacija bike and bed smještaja. Mi imamo sve što jednom biciklistu ili cikloturistu treba i to ćemo i dalje razvijati. U slučaju ovog projekta smo na trećoj od pet stepenica, idući je ishođenje građevinske dozvole i potom prijava na dostupne fondove – kaže Mihael Anđal, voditelj stručnih poslova Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. (dv)