Veliki projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine privodi se kraju. Radove je obišao župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Muzeja Međimurje Čakovec Mašom Hrustek Sobočan.Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“ traju od 2018. godine i sufinancirani su sredstvima EU fondova u visini od 85%, dok preostalih 15% financira glavni investitor Međimurska županija. Projekt se provodi u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije.

U obnovljenu fortifikaciju smjestit će se prostor muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica i obrambeni sustav. Osim klasične muzejske postave, planirani su moderni digitalni prikazi (3D mapping, hologrami, multimedijski efekti), a cijeli muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom što ovaj projekt čini posebno atraktivnim.Muzej će imati suvenirnicu, edukativne sadržaje koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i lijepo uređeni kafić koji će biti dostupan svim građanima neovisno o posjeti budućem muzeju. Vrhunska turistička atrakcija Riznica Međimurja sa svojim će popratnim sadržajima i odgovarajućom strategijom marketinških komunikacija odgovoriti na potrebe svih ciljnih skupina i tako doprinijeti pozicioniranju i boljoj posjećenosti turističke destinacije Međimurja.

Ovaj projekt vrijedan 45 milijuna kuna najveće je ikad ulaganje u Stari grad Čakovec i u kulturnu baštinu Međimurja. Odrađena je kompletna statička sanacija vanjskog kompleksa koji se sastoji od središnjeg bastiona sa zvonikom, manjeg kutnog bastiona i jednokatne zgrade koja ih spaja. Sanirani su temelji bedema te je dograđena replika barokne jednokatnice koja je porušena krajem 1970-ih. Vrijednost radova rekonstrukcije bedema je 28.5 milijuna kuna, a nakon obnove slijedi opremanje prostora. Kraj radova i otvorenje novog muzeja očekuje se u travnju 2021. godine.(via.hr)