Pandemija koči cijeli turistički sektor koji se ipak pokazuje žilavim i već više od godinu dana ne dopušta potpuno potonuće. Prošla sezona je bila na 50 posto 2019. ova se očekuje na 60 posto, no jedna skupina turističkih djelatnika koji bi trebali imati posla cijele godine trpi stalne posljedice. Oni su turistički vodiči i dok se na moru još može govoriti o tu i tamo nekoj turi, turista koje treba povesti gradovima na kontinentu nema.

Tomislav Cug, licencirani vodič za Bjelovar,Zagreb i Ličko-senjsku županiju

-Koliko već ne radim? Rekao bih da već godinu dana nitko iz agencija nije nazvao i zatražio usluge koje nudim. U Bjelovar su dolazile skupine turista, uglavnom umirovljenika i bilo je posla, no korona je to sve to stavila na čekanje. Isto kao što se ne dolazi u Hrvatsku tako i mi više ne možemo ići van kao pratitelji na ekskurzije, maturalce, jednodnevne izlete. Ljudi su primjerice rado putovali u Austriju u Beč no i to je stalo zbog restrikicija oko ulaska u pojedinu zemlju, COVID testova i poznatih problema – kaže Tomislav Cug, Bjelovarčanin koji je licenirani Turistički vodič za Bjelovar, Zagreb i Ličko- senjsku županiju. I kao da nije dosta što nema turista, onima koji će ipak doći ljepote Hrvatske, naše kulture i povijesnog naslijeđa mogli bi tumačiti stranci. Naime u tijeku je žestoka rasprava treba li Hrvatska dopustiti da turistički vodiči iz EU smiju kod nas voditi turiste. Ministarstvo turizma i sporta je to predložilo izmjenama zakona, a stranci bi morali dostaviti dokaz da vladaju dovoljnim znanjem o Hrvatskoj. To je potez koji izravno izbija iz ruku kruh onima koji žive isključivo od te djelatnosti.

– Nisam za to da se dopusti takav režim tim više što tu nema reciprociteta i mi kao licenirani turistički vodiči, a nama dozvole daje Ministarstvo turizma, ne smijemo ništa raditi u inozemstvu i tamo isključivo domaći vodiči preuzimaju grupe. Ja primjerice ne smijem raditi ni u Hrvatskoj tamo gdje nemam dozvolu. Primjerice ako na putu do Plitvica stanemo u Karlovcu ja ne smijem ljudima izvan autobusa ništa reći o tom gradu već to mora učiniti netko od lokalnih vodiča. Stoga nije primjereno da se stranim vodičima dopušta da po cijeloj Hrvatskoj vode grupe- zaključuje Tomislav Cug.(dv)