Najveći projekt u povijesti Čazme, Čazma Natura, gradi se punom parom i moslavački je gradić na korak do protvaranja u oazu zelenog turizma. Ulaže se ukupno 26 milijuna kuna i mijenja se vizura grada ali i okolice gdje su već izgrađeni brojni sadražaji.Završen je sportski park i okoliš oko Osnovne škole, Vustje je pri završetku. Uskoro okončava izgradnja Zelene tržnice, u tijeku su radovi na Medjamama, a počinje uređenje poučno tematske staze Dolina Česme. Najveći dio projekta i dugoočekivani biološki bazen primio je i posljednje odobrenje za provedbu – nakon uređenja zemljišta i izmjene Pravilnika o bazenima, ishođena je građevinska dozvola. Idući koraci su savjetovanje s gospodarskim subjektima te odabir najpovoljnijeg ponuđača kroz javnu nabavu. Popis lokacija na kojima se gradi je impresivan i unatoč pandeniji koronavirusa sve ide prema planu,a projekt treba biti dovršen do kraja 2021. godine.

 

Projekt Čazma Natura osmislio je Grad Čazma te ga aplicirao na natječaj Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a vrijedan je 26 milijuna kuna. Provodi se u partnerstvu s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, Turističkom zajednicom Grada Čazme, udrugama civilnog društva te Osnovnom školom Čazma, koji će zajedno doprinijeti ostvarivanju ciljeva projekta. Obuhvaća zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora te područje Nature 2000. Provedba će izravno utjecati na zapošljavanje 12 osoba stalno zaposlenih te 40 sezonskih djelatnika. Stvaranjem turističkih sadržaja povećat će se broj posjetitelja koji će doprinijeti i porastu broja novozaposlenih u turističkim i ugostiteljskim poduzećima. Projekt će promijeniti vizuru Grada Čazme te doprinijeti ostvarenju cilja – razvoj “grada zelenog turizma”, koji će utjecati na razvoj kontinentalnog turizma i povećanje broja posjetitelja na turistički nerazvijenim područjima.(via.hr)

Sportski park

Sportski park uz poučno tematsku stazu je završen te su svi građani željni adrenalina dobili dva poligona za vožnju biciklom – zemljani i drveni. Upotreba poligona je na vlastitu odgovornost.

Arboretum

Završeni su radovi i na uređenju okoliša oko osnovne škole. Uređena je staza do škole s interpretacijskim tunelom gdje prolaznici mogu dobiti informacije o autohtonom bilju. Zasađeno je nekoliko stotina biljaka na cijeloj površini te uređena mjesta za odmor odnosno postavljene su drvene sjedalice.

Zelena tržnica

Radovi na uređenju Interpretacijskog centra Zelena tržnica polako se privode kraju te će središte grada biti uređeno drvenim kaskadama, vodenim motivom te igralima za djecu. Paviljon, kao centralni dio prostora, bit će namijenjen turističkoj zajednici te svima koji su zainteresirani izlagati svoje proizvode s motivima Grada Čazme.

Vustje

Uređenje interpretacijskog centra Vustje poprima svoje završne oblike te se očekuje završetak radova sredinom prosinca. Uređena je staza među krošnjama s odmorištima koja imitiraju gnijezda rode. Prostor je zamišljen kao mjesto okupljanja i druženja za obitelji.

Medjame

U tijeku su radovi na uređenju lokaliteta Medjame gdje će se urediti drvena staza s mostićima koji prelaze preko vode, promatračnice i odmorišta.

Poučno tematska staza Dolina Česme

Uskoro kreću radovi na uređenju poučno tematske staze Dolina Česme u dužini od 12,5 km.