Iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ovih je dana došao u Đurđevac dugo očekivani odgovor vezan uz trajnu zaštitu Pogače z oreji.

– Molimo Vas za još malo strpljenja zbog tehničke pripreme novih upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, koja je u nadležnosti druge uprave. Mi smo u Odjelu za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu sve pripremili, prijedlog je odobren za upis i nadamo se da bi kroz koji mjesec mogao biti upisan- odgovorila je na učestale upite našoj inicijatorici i koordinatorici zaštite pogače z oreji Anđeli Lenhard Antolin, doc. dr. sc. Mirela Hrovatin, viša stručna savjetnica-konzervatorica, Službe za pokretnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i medija RH, sa zadovoljstvom ističe Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.Valja podsjetiti da nestrpljive članice Udruge žena grada Đurđevca od 2017. godine čekaju konačni odgovor vezan uz trajnu zaštitu njihove POGAČE Z OREJI kada su dobile rješenje da se PRIPREMA TRADICIJSKOG KOLAČA – POGAČA Z OREJI, stavlja pod preventivnu zaštitu, najduže na rok od tri godine. Na zahtjev Udruge, nakon toga im nadležno tijelo početkom 2019. godine izdaje rješenje za prethodno odobrenje za izvršenje programa Priprema tradicijskog kolača – pogača z oreji, što je potaknulo članice Udruge da obavljaju dodatna terenska istraživanja i održavanjem radionica, izdavanjem publikacije o pogači, te TV i gastro-kongresnih nastupa rade na njenoj prezentaciji i vidljivosti.Potom, krajem 2019. udruga dobiva pozitivno mišljenje za upis POGAČE Z OREJI u Registar kulturnih dobara RH, te obavijest da je sva potrebna dokumentacija za upis dostavljena u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Nakon toga su samo uslijedili đurđevački upiti o trajnoj zaštiti.

-Očito je korona i sva ograničenja koju je ona nametnula te puno toga odgodila i zakomplicirala, kriva i za puno toga, no nakon ovog pozitivnog odgovora, da je prijedlog odobren za trajni upis u Registar kulturnih dobara lakše se diše. Nadamo da će nam nakon toga stići i služeni dokumenti za trajnu zaštitu. Voljele bismo da to bude za Picokijadu – zaključila je Anđela L. Antolin.(via.hr)

Podravska pogača z oreji stara je i jednostavna poslastica koju na području od Podravskih Sesveta pa sve do Novigrada Podravskog, priprema već pet generacija domaćica ovog dijela Podravine. Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2017. godine stavljena je pod preventivnu zaštitu na razdoblje od tri godine, a nositeljice su Udruga žena Đurđevac, koje unatoč brojnim varijacijama recepta za ovu slasticu, pripremaju na način kako je navedeno u nastavku.

RECEPT ZA PRIPREMU IZVORNE POGAČE Z OREJI:

1 kg glatkog brašna

0,50 l mlake vode

10 gr soli

150 gr šećera

500 gr oraha

1 žlica masti

 

PRIPREMA:

Od brašna, soli i vode zamijesiti glatko tijesto, a orahe istući u drvenom možđaru ili samljeti u stroju za meso. Tijesto se razvalja i pospe prvim dijelom oraha i šećera. Posuti orasi i šećer se lagano utisnu u tijesto i ono se mora preklopiti. Preklopljeno tijesto, iznova se razvalja, pospe drugim dijelom oraha i šećera i ponovno preklopi. Postupak se ponavlja još jednom. Uz kratke odmore između preklapanja, na kraju se tijesto razvalja na veličinu tepsije. Stavi se u namašćenu tepsiju, gornja kora prošara u obliku romba tupim nožem i nabocka vilicom, te peče u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva.