FOTO: Cloris Ying on Unsplash

Može li restoran fukcionirati prema načelima društvenog poduzetništva? Ako pitate bjelovarsko poduzeće Ured 4 You itekako može. Ured 4 You poduzeće je koje provodi EU projekt pod nazivom Food 4 You, a osnovni cilj projekta je jačanje poslovanja društvenih poduzetnika. U sklopu projekta otvorit će se ugostiteljski objekt čije će se poslovanje temeljiti na društveno-poduzetničkim načelima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.125.841,91 kunu, a kao partneri na projektu sudjeluju Bjelovarsko-bilogorska županija i Tehnološki park Bjelovar. Kroz projekt će se ojačati kapaciteti barem tri udruge, jedne zadruge, jednog trgovačkog društva, pet zaposlenih i deset nezaposlenih osoba.

Ovakva vrsta poduzetništva za cilj ima istovremeno ostvarivanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te poslovanje za dobrobit zajednice. Društveno poduzetništvo je sektor koji u Republici Hrvatskoj nije dovoljno razvijen, ponajviše zbog nedostatka financijskog kapitala, ali i izostanka poslovnih vještina društvenih poduzetnika, nedovoljne informiranosti poduzetnika i građana o konceptu i svrsi društvenog poduzetništva. Kroz projekt će Ured 4 You doregistrirati poslovanje poduzeća i transferirati ga u društveno poduzeće te steći potrebna stručna i poslovna znanja o društvenom poduzetništvu. Otvorit će se ugostiteljski objekt, čije poslovanje će se također temeljiti na društveno-poduzetničkim načelima. Otvaranje ugostiteljskog objekta Restoran Ura u Bjelovaru u sklopu projekta Food 4 You, predviđeno je za proljeće 2021. godine. To će značiti i osiguranje novih radnih mjesta, a uz to će postojat mogućnost praktične nastave za mlade s trogodišnjim obrazovanjem po posebno prilagođenom programu s ciljem razvoja zajednice. Važno je naglasiti da će novootvoreni ugostiteljski objekt u uz redovnu ponudu u restoranu pružati pripremu i dostavu svakodnevnog obroka na području Bjelovara i bliže okolice Poseban dio u projektu predviđen je za pripremu obroka za umirovljenike koji će im se dostavljati na njihovu kućnu adresu. Od ukupnog broja prodanih obroka umirovljenicima, 10% će se donirati za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja.Projektnim aktivnostima omogućit će se zainteresiranima da saznaju više o društvenom poduzetništvu i svim prednostima koje ovakav oblik poduzetništva omogućava.

-Veselim se što smo uspješno prijavili projekt koji traje 30 mjeseci. U tom ćemo razdoblju pokrenuti društveno-poduzetničku djelatnost i ostvarivati prihode koji će osigurati opstanak poduzeća. Osigurat ćemo nova radna mjesta i povećati svijest o društvenom poduzetništvu, a smatram da je to iznimno važno za dobrobit zajednice. Naš tim čine vrijedni i marljivi ljudi i uopće ne sumnjam u uspjeh ovog projekta –kazao je voditelj projekta Željko Pavleković.(via.hr)