Na svega nekoliko minuta od centra Bjelovara smjestio se Kasački klub Bjelovar gdje možete naučiti jahati, sudjelovati na kasačkim natjecanjima ili jednostavno uživati u rekreativnom ali i terenskom jahanju. Nema puno klubova koji omogućavaju da se izravno s gradskog asfalta uskoči u sedlo.

Sandra Cerjanec, vlasnica Kasačkog kluba Bjelovar

-Na dobroj smo lokaciji u ulici Pere Biškupa i klub raspolaže s tri hektara svog jahališta ali odmah u produžetku su uređene staze za terensko jahanje kroz rubne dijelove grada i dalje u prirodu. To je nešto što rijetki klubovi mogu ponuditi – kaže Sandra Cerjanec, vlasnica Kasačkog kluba Bjelovar. Klub je osnovan 1996. godine član je Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i od tada neprekidno radi. Uzgoj konja, Škola jahanja, nastupanje na kasačkim natjecanjima ali i edukacija glavne su aktivnosti.

-Imamo Dan otvorenih boksova i dio smo programa Ministarstva znanosti i obrazovanja putem kojeg učenici svih srednjih škola dio svoje nastave tjelesnog odgoja održavaju kod nas. Cilj je upoznati učenike sa sportovima s kojima inače ne bi dolazili u doticaj. Naravno da nam je cilj naučiti jahati što više djece ali i odraslih. Trenutačno su u klubu 63 aktivna jahača, što u školi jahanja, rekreativnom dijelu te onih koji sudjeluju na kasačkim natjecanjima. Konje za naše potrebe uzgajamo sami i trenutačno ih klub ima 10, te još 7 konja u privatnom vlasništvu koji su kod nas u pansionu – ističe Sandra Cerjanec. Kad je pravo vrijeme za prvi kontakt s konjima, odnosno kad je najbolje početi s učenjem jahanja? Tu postoji više razina ali nikad nije ni prekasno ni prerano.

-Za početak sportskog bavljenja jahanjem i sudjelovanje na natjecanjima najniža dob je 12 godina ali istraživanja i iskustva pokazuju da se već od pete godine djeca mogu upoznati s konjima. Stoga je naša škola jahanja prilagođena svima, od pet godina nadalje, a evo i ja sam osobno počela jahati u dobi od šest godina. Škola jahanja nam je jako bitna i stoga tijekom ove godine želimo jednu našu članicu osposobiti za vodiča terapijskog jahanja za rad s djecom s različitim poteškoćama. Do sada smo oko 200 djece naučili jahati i to želimo raditi i dalje – kaže Sandra Cerjanec. Konjički turizam je u svijetu razvijena grana koja donosi ozbiljne prihode jer gosti koji na svom odmoru žele i jahati su uglavnom više platežne moći. U ovoj županiji postoji Konjička staza ustrojena prema preporakama talijanske organizacije Engea, jedne od vodećih europskih organizacija za konjički turizam. Prekrasni krajolici i padine Bilogore su kombinirani s OPG-a koji se bave ruralnim turizmom.

– Mi smo dio Engea priče i to je odlična ideja koju treba još jače gurati i još više umrežiti i povezati dionike. Konjički klubovi mogu pripremiti konje u svakom trenutku spremne za rekreacijsko jahanje samo za goste, van redovnih aktivnosti kluba. No, to je ujedno i dodatni trošak klubovima pa bi se stoga trebali više povezati. Veliki potencijal tu definitvno postoji- zaključuje Sandra Cerjanec. (dv)