Kopački rit je velika atrakcija zbog prirodne ljepote i specifičnog močvarnog ugođaja koji nudi, a sve je dodatno uređeno spektakularnim drvenim šetnicama. Na tragu takvog pristupa koji kombinira ekologiju i zeleni turizam je i Bjelovarsko -bilogorska županija kroz svoju Javnu ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. EU je jako sklona financirati projekte koji su zeleni i u ovom slučaju kombiniraju zaštitu okoliša i turizam. Stoga se šaranski ribnjaci u Blatnici između Bjelovara i Čazme na kojima su već posložene promatračnice zaštićenih ptica i info punktovi o životinjama koje tamo obitavaju nameću kao lokacija gdje se može puno učiniti za razvoj zelenog kontinetalnog turizma.

-Osobito bih volio vidjeti ono što se sada već i događa, to je spoj turizma i prirode, a sve u zaštiti onoga što imamo. Kao župan iskoristio sam priliku i prijavio niz projekata koji su vezani uz zaštićene dijelove prirode naše županije u Razvojni sporazum Bjelovarsko-bilogorske županije za koji se nadam da će biti sklopljen sa četiri županije sjevera i u ovom slučaju s Ministarstvom regionalnog razvoja i uz potporu Vlade. To su projekti koji bi značajno digli ukupnost mogućnosti korištenja područja ali i zaštite istoga. Nadam se da će se to i ostvariti, a strateški plan je jedan od okvira da se to i dogodi- kaže bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

A, tu je riječ o velikim iznosima, pedeset milijuna eura po jednom projektu čime bi se mogle napraviti spektakularne promjene. Stoga se izgradnja nečeg sličnog Kopačkom ritu čini posve dohvatljivim i svakako je projekt koji treba podržati. Čak i u ovo sivo, zimsko vrijeme priroda oko Blatnice izgleda fantastično, a izgradnja turističke infrastrukture bi to učinila puno dostupnijom, a bez ikakve opasnosti za okoliš. (dv)