Romska pogača je tradicijsko jelo kojim se dočekuju svi gosti koji dođu Romima u kuću i uvijek ju treba prelomiti domaćin i onaj koji je goste doveo u kuću. Stoga su u Romskoj kući u Maglenči kod Bjelovara tu tradiciju ispunili domaćin Udruga izvornih Roma Lovara i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak jer je on doveo goste, u ovom slučaju udruge i OPG-ove koji su potpisali ugovore o potpori za svoje projekte s TZ Bilogora Bjelovar. A pogača je kao i sva romska hrana poprilično ljuta iako se gostima koji dolaze po prvi put ponudi ona najblaža verzija.

-To je točno i napravili smo pogaču s najmanje ljutine, a svaki idući put kako nam dolaze gosti pogača će biti ljuća i ljuća odnosno bolja i bolja što simbolizira rast međusobnog uvažavanja i prijateljstva sve dok ne postanete dio obitelji i više ne primjećujete začine. Kod Roma u tradicijskoj kuhinji ima devet razina ljutog i ova danas je prva razina – pojašnjava Slađana Đurđević iz Udruge izvornih Roma Lovara. Kako je i ova koju smo kušali bila pikantna sve iduće razine očito traže navikavanje na pojam ljuto, a deveta je ipak rezervirana za Rome koji od malena jedu jako ljutu hranu.No, pogača je jako zanimljiva i zbog načina pripreme i boje pa se pogrešno misli da se koristi kukuruzno brašno. No, to nije tako.

– Nije i koristimo obično pšenično brašno, a boju pogači daju začini koji čine okonsnicu pripreme. Kad se svježa crvena rog paprika umiješa u tijesto i prožme ga ona mu daje boju koja pokazuje razinu ljutine. Koristi se i svinjska ili biljna mast, sol, voda, mljevena crvena paprika i može biti čak i ajvar ako nema paprike. Nema kvasca niti praška za pecivo samo soda bikarbona koja daje rahlost i kad svi začini međusobno reagiraju dobijete ovakvu pogaču- kaže Slađana Đurđević. Naravno da je presudnu notu daje kuharica pa smo uz pogaču mogli kušati druge tradicijske romske specijalitete ukjučujući i specifičnu sarmu o kojoj ćemo više pisati u nekom od idućih članaka. (dv)