Bjelovarsko – bilogorska županija raspisuje Javni poziv za sufinanciranje projekata u turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu. Riječ je o bespovratnim potporama županijske Turističke zajednice za sufinanciranje turističkih i ugostiteljskih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Javni poziv bit će vrijedan milijun kuna i sadržavat će niz mjera s posebnim naglaskom na prilagođavanje ugostiteljskih i turističkih objekata epidemiološkim uvjetima u cilju suzbijanju pandemije koronavirusa.

-Turistički je sektor pod velikim pritiskom i ovim ćemo pomoći svima koji od njega žive. Pandemija nije gotova i za neko normalno poslovanje svi se objekti moraju pilagođavati, posebice veliki interes vladaju za proširenje i opremu terasa bez čega ugostitelji ne mogu raditi. Tu je su naravno i svi drugi, OPG-i, prijevoznici, turističke agencije, kampovi, svi koji imaju turističke objekte i moraju ih prilagoditi novim okolnostima- kaže župan Damir Bajs ujedno i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Maksimalna bespovratna potpora po jednom korisniku je 70 tisuća kuna što je već iznos koji omogućava ozbiljne zahvate kako bi se ponuda turističkih usluga povećala i proširila. Na turističkim djelatnicima je da osmisle i provedu svoje projekte, a TZ BBŽ će stati iza njih.

Među prihvatljivim troškovima koji mogu jako povećati atraktivnost turističkih objekata, posebice kuća za odmor je izgradnja bazena. Dok se na priobalju, posebice u Istri, praktično ne može zamisliti ponuda koja ne uključuje bazene na kontinentu se to još sporo probija. No, takva ponuda uvijek pronalazi goste spremne platiti više za kompletne sadržaje i stoga i kontinetalni turizam mora razmišljati o takvim ulaganjima. A, u ovom slučaju može se napraviti niz zahvata na turističkim objektima.

-uređenje i izgradnju dodatnih sadržaja poput bazena, sauna, sportsko-rekreacijskih i zabavnih sadržaja, prostora za tematska i zabavna događanja, igraonica i sadržaja za djecu,
-izgradnju, dogradnju, obnovu i rekonstrukciju terasa ugostiteljskih objekata te obnovu samih objekata
-obnovu i opremanje kampova, kamp naselja, kampirališta i kamp odmorišta
-trošak  hortikulturnog uređenja okoliša, odnosno manje građevinske i zemljane radove – do 30% ukupne vrijednosti prijavljenog projekta,
-uređenje i opremanje dječjih igrališta, te pješačkih i poučnih staza na vlastitom imanju, izrada vidikovca, promatračnice, stijene za penjanje, zip line.

Za navedene potpore moći će se javiti hoteli, kampovi, ostali ugostiteljski objekti za smještaj, restorani i barovi, a maksimalni iznos potpore koji će se moći dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 70.000,00 kn.(dv)