Jedna od neizostavnih stvari koje se trebaju naći na božićnom stolu je božićni kruh poput onog koji Englezi šalju prijateljima i rodbini za Božić. To je malo drugačiji kruh od onih koje inače jedemo i njegovi će sastojci razveseliti svakoga. Evo jednog prijedloga kako ga pripremiti uz pomoć recepta koji nudi naš prehrambeni gigant Podravka.

  1. Lješnjake grubo nasjeckajte. Smokve i suhe šljive narežite na kockice. Grožđice i brusnice namočite u rum.
  2. Jaja, šećer, vanilin šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte.
  3. Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, te polako sve izmiješajte.
  4. Duguljasti kalup (30×11 cm) obložite papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 60 minuta.

Posluživanje: Ohlađen kruh ukrasite po želji, narežite na ploške pa poslužite.

Savjet: Božićni kruh će odlično upotpuniti limunska glazura.

Sastojci

  • 150 g lješnjaka
  • 120 g suhih smokava
  • 120 g suhih šljiva
  • 150 g grožđica (svijetlih)
  • 70 g suhih brusnica
  • 2 žlice ruma ili voćnog likera
  • 3 jaja
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 120 g šećera
  • 1 Limun šećer Dolcela
  • 1 žličica Praška za pecivo Dolcela
  • 50 g Gussnela Dolcela
  • 120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ¼ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog