Ako je pandemija COVID-a 19 mogla donijeti išta dobro onda je to činjenica da Hrvati ponovo otkrivaju Hrvatsku u turističkom smislu. Lijepa, sunčana iako i dalje prohladna nedjelja, pogotovo na više od 500 metara nadmorske visine izmamila je brojne posjetitelje na Stari grad Kalnik kod Križevaca. Utvrda je vjerojatno i sama ostala iznenađena brojem ljudi koji su automobilima i pješice okupirali podnožje, priredili piknik i naravno popeli se do vrha.

Utvrda je izgrađena početka 13. stoljeća i opsjedali su ju brojni osvajači Tatari, Avari, Turci, no nikad ju nisu osvojili. Osim penjanja na vrh relativno očuvne utvrde s koje puca nezaboravan pogled, Kalnik nudi niz pješačkih staza, nekih pogodnih za šetnju do onih koji traže i planinarskog iskustva pa se treba dobro informirati prije odabira staze.

I naravno stijene pogodne za slobodno penjanje koje su i danas imale svoje osvajače iako to pod udarima vjetra nije najugodnije iskustvo. No, zato je ugodno provesti dan u prirodi i uživati u dašku normalnog jer ako ništa drug na tom dovoljno velikom otvorenom postoru se ne moraju nositi maske. Očito je da su građani željni putovanja, odmora, uživanja u gastronomskoj ponudi i nadajmo se da će ta noćna mora što prije završiti. Ovakvi dani pokazuju kako bismo trebali živjeti stalno. (dv)