Photo by Marek Rucinski on Unsplash

Često zapostavljen napitak za kojim posežemo samo u trenutcima bolesti, jest čaj. Kao društvo više smo skloni ispijanju kave i svim što ide uz ritual kave. Ali ritual ispijanja čaja je daleko stariji, elegantniji i nosi čitav niz rituala kojima se pristupa s poštovanjem. Možda najpoznatija zemlja poznata po ritualima i kulturi čaja je Kina. U Pekingu kada domaćin donosi čaj, gost ustaje i objema rukama prihvaća šalicu, izražavajući tako svoju zahvalnost. Također, ako gost želi još čaja, ne smije isprazniti cijelu šalicu sa čajem, već malo ostaviti, jer ako je šalica prazna do dna, domaćinu je to znak da gost ne želi više. Legenda kaže da je kineski car Shen Nung oko 2750. godine prije Krista prokuhavao vodu iz potoka, dok se odmarao od napornog lova. U lonac u kojem je ključala voda slučajno je upalo nekoliko listića zimzelenog drveta srodnika magnolije koju danas nazivamo camellia sinensis. Ugodan miris dopro je do njegovih nosnica i car nije mogao odoljeti, a da ne kuša napitak. Grmlje čajevca prvi se put spominje u starom kineskom spisu ” Pent – Sao”. Prvi čaj u Japan je donešen od budističkog svećenika Yeiseija koji je otkrio njegov blagotvoran učinak na tijelo i duh pa je vjerojatno zbog tog svojstva taj napitak toliko omiljen među tamošnjim Zen redovnicima.

Postoje tri osnovne vrste čaja, ovisno o tehnološkom procesu obrade, a to su: Zeleni čaj, Oolong i Crni čaj. Crni i zeleni čaj potječu od istog grma zimzelene biljke čajevac. To je grmolika tropska biljka bez mirisa. Sadi se u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100 do 2000 metara. Lišće za crni čaj se potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni čaj zbog fermentacije izlažu pari nakon čega se suše. Oolong čaj ili Wulong čaj, je okusom i kakvoćom nešto između crnog i zelenog čaja, a zahtijeva malo složeniju obradu. Zbog visokog sadržaja fluorida osobe koje piju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju i zdrave zube. Još od davnih vremena u narodnoj medicini se zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti desni kao i protiv kvarenja zubi. Također je bio vrlo djelotvoran kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje itd. Mnoge kozmetičke kompanije odnedavno dodaju u svoje proizvode upravo zeleni čaj jer se pokazalo da neki njegovi sastojci štite od upala nastalih UVB zračenjem koja uzrokuju nekoliko bolesti kože. Ekstrakt zelenog čaja potpomaže oksidaciju masti pa ga smatraju bitnim saveznikom u borbi protiv prekomjerne težine. Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja kao što su: snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila. Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastezljivost krvnih žila što dovodi do boljeg protoka krvi. Također sadrži i nutritivne vrijednosti koje neće nestati ako se kod pripremanja čaja stavi malo mlijeka, a poznato je da zbog određene količine kofeina ima pobuđujući učinak na organizam, te smanjuje pospanost i umor pa je zbog toga dobra zamjena za kavu. Također jako dobro zatvara pa ako imate problema sa stolicom i inače sa mučninom u stomaku preporučuje se kao lijek.

Od ”domaćih” čajeva najpoznatiji i najviše korišteni su čaj od kamilice, šipka, mente, medvetke ( uvin čaj ) i raznih voćnih okusa. Da bi čajevi djelovali efikasno i u potpunosti, u organizmu treba stvoriti preduvjete. Ukoliko se pije medvjetka (uvin čaj) koja je izuzetno djelotvorna kod nekih urinarnih infekcija obavezno se uz čaj treba popiti i pola male žličice sode bikarbone jer medvjetka svoju snagu dokazuje tek u lužnatom okruženju.

Top 10 ljekovitih biljaka:

Stolisnik: izuzetno ljekovita biljka korisna kod raznih želučanih i crijevnih problema, menstrualnih i drugih hormonalnih problema, upalnih bolesti kože….

Matičnjak: ljekovita biljka jako lijepog mirisa i okusa djeluje umirujuće i opuštajuće, dobra biljka izbora kod depresije, nesanice, napetosti, ali isto tako i kod želučanih problema, nadutosti…

Kopriva: vrlo rasprostranjena ljekovita biljka od koje se koristi i korijen i list, blagi diuretik, a indicirana kod svih stanja kada je potrebno čistiti organizam, kod reumatoidnog artritisa, problema s prostatom, urinarnih infekcija…

Kadulja: česta stanovnica priobalnog područja jako ljekovita biljka dobra u menopauzi, kod menstrualnih problema, probavnog sustava, pretjeranog znojenja…

Kamilica: nezamjenjiva biljka u svakom kućanstvu, blago smiruje, dobra je i kod probavnih tegoba, smiruje upaljenu kožu, nadražene oči….

Poljska preslica: korisna kod osteoporeze, krhke i lomljive kose i nokata, raznih edematoznih stanja…

Gospina trava: izuzetno dobra kod depresivnih stanja, virusnih infekcija, njege kože….

Čičak biljka: izuzetno dobra kada trebamo čistiti organizam, kada trebamo djelovati na gram pozitivne bakterije, dobar je koleretik…

Menta: je još jedna biljka koja se često nalazi u svakom domaćinstvu, a korisna je kod mučnine, nadutosti loše probave, a ima i umirujuće djelovanje.

Glog: jako dobro djeluje na srce, tahikardiju, hipertenziju, umiruje…

 

Što je sve zdravo u čaju?

  • Alkaloidi – u malim količinama djeluju na brojne procese u organizmu posebno na srednji i vegetativni živčani sustav, gastrointestinalni sustav, bubrege, srce.
  • Glikozidi – pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav.
  • Gorke tvari – izazivaju lučenje probavnih sokova.
  • Tanini – djeluju protiv proljeva, antidiuretički te protektivno na kardiovaskularni sustav.
  • Gume – povoljno djeluju na gastrointestinalni sustav, biljne ljepljive sluzi imaju snažnu moć upijanja pa služe kao laksativi.
  • Organske kiseline – kao što su limunska, vinska i oksalna ublažavaju crijevne tegobe.
  • Enzimi – pospješuju probavu ugljikohidrata i proteina.
  • Vitamini – reguliraju mnoge fiziološke procese.
  • Minerali – neophodni su za normalan rast, razvoj i funkcioniranje organizma.
  • Antioksidansi – imaju protektivno djelovanje na sve stanice u tijelu.Kofein u čaju otkriven je 1827 godine, a s obzirom da je otkriven u čaju, nazvan je tein. Te dvije supstance u pravoj se suštini bitno ne razlikuju pa je usvojen izraz kofein.

Kofein u čaju, za razliku od kave ne utječe negativno na srce i krvotok, već naprotiv pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. Također djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.Kura crnim čajem čisti cijeli organizam od otpadnih tvari i nečistoća. Također jača i čisti jetru i bubrege. Prokuhavajte 1 šalicu vode dok voda ne dođe do polovice šalice. Dodajte 1 žlicu crnog čaja. Zatim u tu šalicu dodajte 1/2 šalice neprokuhane tople vode. Popijte sve odjednom. Ova kura se preporučuje svako jutro u trajanju od 15 dana, barem jednom godišnje.(via.hr)